فرش ماشینی

فرش از دیرباز جایگاه  ویژه ای در منازل جهانیان دارد که با توجه به بومی بودن و هنری بودن فرش در کشورمان این محصول جزء لاینفک دکوراسیون منازل ایرانیان قرار گرفته است.

با ازدیاد جمعیت و حرکت به سمت زندگی مدرن، فرش دستباف دیگر جوابگوی نیاز بشر نبود.

از یک رو بالا بودن قیمت فرش دستباف و از روی دیگر تنوع کم و سرعت پایین بافت فرش های دستباف باعث شد تا بشر در راستای افزایش سرعت تولید و کاهش قیمت فرش به بافت فرش توسط ماشین آلات اقدام نماید.
به این منظور از حدود ۶۰ سال قبل آزمون و خطا هایی در این حوزه صورت گرفت تا نهایتاً شرکت‌های مختلف در حوزه ساخت ماشین آلات فرش ماشینی شروع به رقابت نمودند.
به عنوان مثال از شرکت های نامی در این صنعت می توان به وندویل و شونهر اشاره کرد که تا امروز پیشرفت قابل توجهی داشته و توانسته اند دستگاه بافت فرش ماشینی مطابق با سلایق مختلف را تامین نمایند.

تاریخچه فرش ماشینی در کشور ما به حدود ۵۰ سال قبل برمی گردد که با دستگاه های ساده ژاکارد مخمل، اولین فرش ماشینی بافته شد.

این فرش ها نازک بوده و وزن سبکی داشتند و برای بافت آنها از پلی استر استفاده میشد که با فرش دستباف فاصله زیاد و چشمگیری داشت و نمی توانست نظر مردم ایران را به خود جلب کند.

تا اینکه شرکت فرش راوند اولین فرش ماشینی پشمی را تولید و روانه بازار کرد.

فرش راوند با استقبال عمومی همراه شد و کمتر کسی از فکر خرید فرش ماشینی غافل بود.
از سال ۵۷ به بعد با تحویل اراضی دولتی به بخش خصوصی در شهرک های صنعتی آغوش ایران برای ورود بهترین دستگاه های فرش بافی باز شد. در این راستا دستگاه‌های واندویل، شونهر، تکسیما، Alpha، VTR و … در ایران شروع به بافت کردند و فرش های ماشینی تولید شده توسط این دستگاه ها روز به روز به جایگاه و کیفیت بالاتری ارتقا می یابند. به گونه‌ای که بین برخی از این فرش ها و فرش دستباف به سختی میتوان تمایز قائل شد.

انواع فرش ماشینی

فرش های ماشینی را می توان از نظر جنس، طراحی و یا دستگاه بافت در انواع مختلفی طبقه بندی نمود.

انواع فرش ماشینی از نظر جنس

فرش ماشینی از نظر جنس نخ را می توان به انواع فرش اکریلیک، فرش بی سی اف BCF و فرش ماشینی پلی استر طبقه بندی نمود.

فرش اکریلیک

فرش اکریلیک بادوام ترین و البته گرانترین نوع فرش است که به جهت طول عمر بالا و مقاومت بالای این فرش در برابر شستشو از محبوبیت بسیاری برخوردار است.
فرش بی سی اف BCF : فرش بی سی اف BCF ارزان بوده و از این فرش ها معمولاً در فضاهای کم رفت و آمد استفاده می شود و بیشتر از طراحی های مدرن برای این جنس نخ استفاده میشود.

فرش ماشینی پلی استر

پلی استر یا ابریشم مصنوعی امروزه مصارف زیادی داشته و با توجه به مزیت بدون پرز بودن آن بین خریداران دارای جایگاه خاصی است. البته فرش ماشینی پلی استر نسبت به فرش اکریلیک عمر کمتری دارد و شایان ذکر است رنگ ها در پلی استر دارای براقیت خاصی هستند که دست بافند را برای طرح های جذابتر باز نگه میدارد.

انواع فرش ماشینی از نظر طراحی

فرش های ماشینی را از نظر طراحی می توان در انواع مختلف فرش کلاسیک – فرش مدرن و فرش نئوکلاسیک یا وینتیج دسته بندی نمود.

فرش ماشینی کلاسیک

طراحی اصیل و بر پایه اصول و قواعد هنر فرش را کلاسیک می‌نامند. به زبان ساده تر فرش های ماشینی که شبیه فرش دستباف اصیل هستند را فرش کلاسیک می نامیم.

پرفروش ترین طرح فرش ماشینی

از پرفروش ترین طرح های این سبک می‌توان به طرح افشان، طرح نایین، طرح شاه عباسی، طرح ریزماهی و … اشاره نمود.

فرش ماشینی مدرن

طراحی مدرن برگرفته از سبک های اروپایی مثل کوبیسم و اصولا هر طرحی خارج از قواعد کلاسیک را مدرن می نامند.
در طرحی مدرن طرح ها ساده و گاها شلوغ و متضاد – گاه بی رنگ و گاه با هزاران رنگ، گاه مفهومی و گاه بی مفهوم و گنگ می باشد که امروزه با طرفداران بسیار مواجه است.

فرش ماشینی وینتیج (طرح نئوکلاسیک)

به تلفیق مدرن و کلاسیک به گونه ای زیبا و هنری، وینتیج می گویند.
وینتیج در لغت به معنی کهنه نما بودن است و در واقع شکل مدرن به طرح های کلاسیک می دهد و معمولاً تعداد رنگ در این فرش ها کم است. این سبک از طراحی عمر زیادی ندارد ولی گوی سبقت را از سبک های مدرن و کلاسیک ربوده و از جایگاه ویژه‌ای در میان مشتریان خود برخوردار است.
انواع طرح فرش ماشینی را می توانید در وبسایت فرشکده (فرش خسروی) مشاهده نمایید.

انواع فرش ماشینی از نظر شانه و تراکم

برای این دسته بندی اول نیاز است با مفهوم شانه و تراکم در فرش آشنا شویم. (در ادامه این موارد را با ذکر مثال بطور کامل توضیح داده ایم.) ولی به طور کلی فرش های ماشینی از نظر شانه در انواع 700 شانه، 1000 شانه، 1200 شانه، 1500 شانه و 2000 شانه و از نظر تراکم در انواع 1500، 2100، 2550، 3000، 3600 و 4500 بافته و به بازار عرضه می شوند.

شانه و تراکم فرش

شانه فرش : تعداد ریشه در یک متر از عرض فرش را شانه می نامند.
برای مثال ۷۰۰ ریشه در یک متر از عرض فرش آن فرش را ۷۰۰ شانه می گویند. شانه هایی که به طور معمول بافته می‌شوند و در بازار می بینیم عبارتند از : ۴۴۰ ،۵۰۰ ،۷۰۰، ۱۰۰۰، ۱۲۰۰، ۱۵۰۰ ، ۱۷۰۰ و ۲۰۰۰

تراکم فرش چیست؟

تعداد ر
یشه در یک متر از طول فرش را تراکم می گویند.
برای مثال: فرشی با تراکم ۲۵۵۰ در واقع ۲۵۵۰ ریشه در طول فرش دارد.
نکته اینکه همیشه تراکم فرش از شانه در فرش بالاتر است. تراکم های معروف در صنعت فرش ماشینی : ۱۰۰۰، ۲۵۵۰، ۳۶۰۰ و ۴۵۰۰ می باشد.
از ضریب تراکم و شانه تعداد سرنخ به دست می آید. مثلاً اگر فرش ۷۰۰ شانه تراکم ۲۵۵۰ باشد تعداد سرنخ آن ۱۷۸۵۰۰۰ = ۲۵۵۰ × ۷۰۰ خواهد بود.
برای محاسبه تعداد گره بنا به دستگاه بافت که متفاوت میباشد، معمولاً مقدار سرنخ تقسیم بر ۲ یا ۳ می شود.

فرش چند شانه خوب است؟
فرش ۷۰۰ شانه بهتر است یا ۱۲۰۰ شانه؟
بهترین شانه فرش و بهترین تراکم فرش ماشینی کدام است ؟
اگر به فکر خرید فرش ماشینی هستید و با وجود تنوع بسیار در صنعت فرش ماشینی و تنوع فرش ها از نظر رنگ فرش، طرح فرش، شانه و تراکم فرش دچار تردید شده اید و سوالاتی از این قبیل در ذهنتان مطرح شده است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. با مطالعه این مطلب می توانید بهترین فرش ماشینی را متناسب با سلیقه و طراحی منزل خود انتخاب و خریداری نمایید.

قیمت فرش ماشینی

در حال حاضر قیمت فرش ماشینی بسته به تراکم و شانه از متر مربعی ۴۵۰ هزار تومان تا یک میلیون و صد و هزار تومان می باشد.

راهنمای خرید فرش ماشینی

در خرید فرش ماشینی به نکات ذیل توجه نمایید.

جنس نخ فرش

طرح فرش (سبک طراحی مورد استفاده)

شانه و تراکم فرش

بهترین برندهای فرش ماشینی

در ایران شهر کاشان پایتخت فرش ماشینی به شمار می رود. که حدود هزار واحد تولید فرش ماشینی در این شهر با هم رقابت دارند.
از شهرهای دیگر این صنعت می توان یزد، اصفهان، تهران، میاندواب، مشهد و مازندران را نام برد.

بهترین برند فرش کاشان

از شرکت های معروف فرش کاشان می توان موارد ذیل را نام برد.

فرش خاطره کاشان

فرش راوند

فرش بزرگمهر

بهترین برند فرش ماشینی مشهد

از شرکت های معروف فرش مشهد می توان موارد ذیل را نام برد.

فرش زمرد مشهد

فرش نگین مشهد

فرش مشهد

بهترین برند فرش ماشینی اصفهان

از شرکت های معروف فرش اصفهان می توان موارد ذیل را نام برد.

فرش پاتریس

فرش شیخ صفی اصفهان

بهترین برند فرش ماشینی مازندران

از شرکت های معروف مازندران می توان موارد ذیل را نام برد.

فرش ساوین

فرش شونهر

بهترین برند فرش ماشینی میاندوآب

از شرکت های معروف میاندوآب می توان موارد ذیل را نام برد.

فرش ستاره افشار

فرش افشار زرینه

سوالهای متداول در حوزه فرش ماشینی

چه فرشی از نظر شانه و تراکم بهترین انتخاب است؟

شانه و تراکم فرش بنا به سلایق و توان خرید مشتریان قابل انتخاب است. فرش های با تراکم و شانه بالا قیمت بالاتری داشته و از زیبایی بیشتری برخوردارند و در حال حاضر ۱۲۰۰ شانه با تراکم ۳۶۰۰ بیشترین استقبال را بین مردم دارد.

کدام شهر فرش های بهتری تولید می کند؟

این ذهنیت که بافت کدام شهر بهتر است ریشه سنتی دارد و در مورد فرش های دستباف مورد استفاده بود و در فرش ماشینی جایگاهی ندارد.
هر کدام از شهرها می توانند فرش ماشینی تولید کنند و از نظر کیفیت می توانند سرآمد باشند ولی در کل فرش های شهر مشهد به ضخامت و وزن بالا معروفند و فرشهای کاشان به متنوع بودن و به روز بودن طراحی.

چرا فرش خسروی؟

فرش خسروی با سابقه بالا، سلیقه مشتری را شناخته و طرح‌های بهترین را از شرکتهای بهترین گرد هم آورده تا انتخاب را برای مخاطبین خود راحت کرده و با مشاوره صادقانه و بی کم و کاست و ذکر معایب کنار محاسن فرش به مشتری خود واقعی ترین اطلاعات را می دهد.